Alles is begonnen met een klein atelier in het Istanboelse stadsdistrict Kartal. Anno 1942 wrochten acht mannen onvermoeibaar om het land van keramische producten te voorzien, die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet in Turkije geïmporteerd konden worden.
De „Dr. Nejat Eczacıbaşı-keramiekfabriek”, zoals ze toentertijd genoemd werd, was de voorloper van VitrA. Na de oorlog ging het economische herstel gepaard met een boom in de bouwsector, die op zijn beurt een stijgende vraag naar sanitairkeramiek met zich meebracht en de weg effende voor de fabriek in Kartal. In 1958, toen materialen zoals marmer aan populariteit inboetten, ging de onderneming mee in de stijgende vraag en opende ze de eerste moderne productielocatie voor sanitairkeramiek. Anno 1966 werd voor de aldaar gecreëerde producten de merknaam VitrA uitgevonden, die teruggaat op het Engelse werkwoord ‘vitrify’ (iets produceren wat de hard- en gladheid van glas heeft), d.w.z. keramiek.
Teneinde de diversiteit van de onderneming te vergroten, werd in 1979 de productie van kranen aangevat — een strategische stap om tezelfdertijd als sanitairproducten tevens badproducten ten kunnen aanbieden. Als onbetwiste leider op de Turkse markt werd het merk VitrA anno 1983 internationaal gelanceerd. Heden ten dage wordt VitrA als toonaangevend aanbieder van het algehele spectrum van badkamercomponenten beschouwd.
VitrA levert jaarlijks miljoenen stuks sanitairkeramiek. De helft van de productie van het merk wordt, geschraagd door een performant distributienetwerk, aan het buitenland verkocht.
Sedert de begindagen in 1942 is er veel veranderd; desalniettemin gaat VitrA prat op zijn fiere geschiedenis om eigentijdse badkamers en tegels te ontwikkelen, die tijdloos aandoen en schappelijke luxe bieden.